Mia Lempiäinen-Avci
Olen valmistunut arkeologiasta, mutta olen opiskellut ekologiaa ja sen myötä erikoistunut kasvihistoriaan. Teen kasvijäänne- eli makrofossiilitutkimuksia arkeologisilta kohteilta. Maaperässä säilyneiden kasvijäänteiden, kuten jyvien ja siementen perusteella tehdään tutkimusta viljelyhistoriasta, hyötykasvien käytöstä, lääke,- värjäys- ja tuontikasveista tai vaikkapa ruokavaliosta. Olen opiskellut luonnontieteellisiä menetelmiä myös Saksassa, Ruotsissa ja Englannissa.
Nykyisin työkokemukseni liittyy edellä mainittuihin kasvijäänneanalyyseihin, joita tilaavat eri tahot, kuten Museovirasto, maakunnalliset ja yksityiset museot sekä yksityiset tutkijat, mutta olen tehnyt analyysejä myös rikospoliisille, tullille sekä huonekaluverhoomolle. Aiemmin olen ollut arkeologisilla kaivauksilla sekä työskennellyt esihistoriamatkailuprojekteissa. Tällä hetkellä teen väitöskirjaa Turun yliopiston biologian laitoksella, aiheena on viljelyhistoria ja hyötykasvit.
Erityisosaamiseni
- Kasvijäänne- eli makrofossiilianalyysit
- Puulajianalyysit
- Opastus, esihistorian tuotteistaminen ja kouluttaminen
Suurimmat kasvijäännetutkimukset viime vuosilta
1100-luvun kirkkorakennus Kaarinan Ristimäellä, vuodesta 2013 – jatkuen edelleen. Tutkimusjohtaja FM Juha Ruohonen, Turun yliopisto, arkeologian oppiaine.
Turun Katedraalikoulun keskiaikainen latriini, 2014. Tutkimusjohtaja FL Tanja Ratilainen, Turun museokeskus.
Aboa Vetus – museon keskiaikaiset asutuskerrokset, 2008 – jatkuen edelleen. Tutkimusjohtaja vaihdellut eri vuosina.
Oulun Lyseon lukion tontti, 1600-luvun asutuskerrokset, 2014. Tutkimusjohtaja FM Esa Mikkola, Museovirasto.
The Thesprotia Expedition & Agia Paraskevi of Arachamitai -projektit, Kreikka 2010 – jatkuen edelleen. Tutkimusjohtaja FT Björn Forsen, Helsingin yliopisto.
Lahden torin arkeologiset kaivaukset, 2014. Tutkimusjohtaja FT Liisa Seppänen, Lahden kaupunginmuseo.
Ruotsinsalmen merilinnoituksen 1800-luvun latriini, 2013. Tutkimusjohtaja Marita Kykyri, Kymenlaakson museo.
Mankby – Keskiaikainen kylätontti Espoossa. 2007—2013. Projektin johtaja FT, dosentti Georg Haggren, Helsingin yliopisto ja Espoon kaupungin museo.
1700-luvun hollantilaisen hylyn lastitynnyrit, 2012. Vrouw Maria veden alla -projekti. Projektin johtaja FM Riikka Alvik, Museovirasto.